top of page

Fra psykisk syg til færdiguddannet familiefar

I sommeren 2023 blev jeg cand. mag. I Nordisk sprog og litteratur (dansk) - 9 år før var jeg nyligt udskrevet fra psykiatrisk afdeling, efter et halvt års indlæggelse og kunne ikke læse en side i en bog og huske den.


Jeg var 23 år og dødsensbange for mig selv.


I min mani havde jeg gjort en masse ting, som jeg slet ikke troede jeg havde i mig, og jeg hallucinerede så kraftigt, at jeg ikke længere stolede på mine sanser.


Hov! hvorfor fortæller jeg dig egentlig det her?


Helt ærligt så har jeg også været i tvivl om jeg skulle. Jeg nyder, at de fleste i mit liv ikke ved det, og jeg har ikke lyst til at være “ham børnebogsforfatteren med psykosen”.


Men som en der er kommet igennem, synes jeg, at jeg skylder at fortælle min historie til dig, der enten selv er, eller er pårørende til en i samme situation.


For 9 år siden var det fuldstændig utænkeligt, at jeg ville færdiggøre min uddannelse, og endnu mere, at jeg en dag ville have hustru og børn.


Heldigvis blev jeg tillknyttet behandlingstilbuddet Opus, fik en fuldstændig fantastisk sagsbehandler, og en psykiater, der forstod, hvad jeg kæmpede med.


De forklarede at jeg med den rette struktur, disciplin og ikke mindst vilje, kunne få styr på mit hoved.


Jeg svarede, at jeg var forfatter, at kaos var mit liv og at jeg ikke havde lyst til at dæmpe min sygdom med medicin, fordi den gjorde mig til mig.


Min psykiater kiggede på mig med uudgrundelige øjne.


“Det er rigtigt” sagde han “det kan du vælge” så tøvede han, og fortalte mig om alle de forfattere, der hver dag starter øverst oppe i hjørnet af dokumentet, har nogenlunde almindelige liv, og vigtigst af alt, ikke ender med at pløkke roen af sig selv.


Så fortalte han mig om min sygdoms styrker, hvordan nedsat sansefilter kan være en styrke, om kreativitet og selvprogrammering.


Langsomt begyndte jeg, med hjælp fra familie og venner, medicin, disciplin , struktur, afholdenhed og sengetider at sætte mit liv i system.


4 år efter indlæggelsen, mens min hustru var gravid med vores første barn, aftalte jeg med min psykiater at trappe ud af medicinen. Det var nu eller aldrig - for jeg skulle ikke risikere et nyt sygdomsforløb, mens jeg havde børn.


Det var skræmmende, men lykkedes.


Efter det besluttede jeg at vende tilbage til min kandidat - min første børnebog var lige udkommet, og jeg hungrede efter at vide mere.


I sommeren 2023 forsvarede jeg mit speciale i eksistentiel børnelitteratur, med et produkt om et barns oplevelse af mor eller fars mentale fravær som følge af depression eller stress, en bog jeg blandt andet har skrevet, fordi jeg måske en dag (forhåbentlig ikke) vil få behov for at forklare mine egne børn, at det ikke er deres skyld, når fars bliver flad.


Hvad er moralen så, kan alt løses ?


Det er jeg ikke sikker på, og alles situationer er forskellige, men du vil blive overrasket over, hvad den menneskelige hjerne kan hele, når man sørger for at give den de rette forhold.


Husk at solen er lige bag skyerne.

コメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
bottom of page