5 gode råd til sjov og hyggelig godnatlæsning.Højtlæsning og ikke mindst godnatlæsning er for mig at se et meget vigtigt element til at skabe nærhed mellem børn og deres forældre, eller bedsteforældre (onkler og tanter, osv.), men også til meget andet. Det udvikler barnets sprog, og kan være med til at danne og skabe stof til eftertanke. Det kan skabe rum for fællesskab og nærhed, og plads til dialog, hvor barnet kan stille spørgsmål og morfar eller farfar kan få mulighed for at svare (eller kan forsøge). Men det er ikke det hele, for meget tyder også på at børnebøger kan være med til at udvikle barnets fantasi, og kreative tankegang, fordi de ikke får det hele serveret, det er op til deres egen fantasi at skabe den indre film, der skal køre inde i deres hoved mens historien fortælles.


Så hvorfor læser alle ikke højt for deres børn? Det er et rigtigt spørgsmål, og det kan være vi griber fat i det på et senere tidspunkt.


Om ikke andet så kommer der her, til dig der godt kunne tænke dig, at det der godnatlæsning gled lidt bedre: 5 gode råd til sjov og hyggelig godnatlæsning.


Nogle råd giver måske lidt sig selv, men så er de ikke for dig, så hop bare videre til det næste ;) - og hvis du selv har nogle gode råd at tilføje, så vil jeg meget gerne høre dem, så kommenter endelig på opslaget, og kom med dine forslag til endnu bedre godnatlæsning.
1. Vær klar til sengetid, og vær tilstede.

Sluk telefonen.

Som det allerførste, før i kryber under dynerne og finder børnebogen frem, så husk at slukke din telefon. Det lyder måske indlysende, at man skal sørge for ikke at have telefonen fremme, når man læser højt for sine børn. Ikke desto mindre, så er det et stort problem for mange, at lægge telfefonen fra sig, og ligesom i biografen, så er en ringende telefon, eller bare et stjåldent blik henover Facebook, noget der virkelig kan ødelægge den gode stemning.


Det kan være at man føler man skal være standby på arbejdet, eller at man lige venter på en besked. Det kan også være man følger Marcus ”Skovfar” på Facebook og Instagram, og simpelthen bliver nødt til at vide, hvornår han optræder næste gang, eller hvornår den næste børnebog udkommer 😉 men selv hvis det er tilfældet, så er det stadig ikke nogen undskyldning for ikke at være fokuseret på højtlæsningen og børnene. De kan tydeligt mærke, når du ikke er tilstede. Og verden brænder ikke sammen fordi der lige gik 10 minutter før du fik den nye Corona-opdatering, eller fandt ud af at Skovfar havde udgivet en ny børnebog 🤭🤭🤣🤣


Derfor foreslår jeg, at man lader telefonen blive udenfor værelset, når man går ind for at læse godnathistorie.
Det kan sagtens blive en fast del af ritualet og hvis dine børn selv har en Ipad eller en mobilos, så er det også en rigtig god ide, at den bliver lagt væk, både for at holde fokus på børnebogen og den intime oplevelse af godnatlæsningen, men også fordi der er masser af undersøgelser, der tyder på at blåt lys(det lys der kommer ud af din skærm) er rigtig dårligt for søvnen.
Gør børnene helt klar til at sove, så de kan gå i seng, efter godnathistorien


Få børstet tænder, og taget nattøj på (hvis de bruger sådan noget) og for Guds skyld husk at have dem tisset af, så du og eventuelle søskende ikke kommer til at skulle holde pause og sidde og vente midt i historien.Hvis dine børn også er af den slags, der skal have 25 milliarder glas vand inden sengetid, så er det også en rigtig god ide at have ordnet det, så i er helt klar til at de kan lægge sig til at sove når i har læst godnathistorien færdigt.
Sæt tid af

Der skal være godt tid til at læse højt, så der er plads til at lade sig rive med, og så det ikke er en forstyrrelse, at børnene snart skal sove.


Derfor nytter det ikke noget, at man ikke har sat tid af. Mængden af tid er selvfølgelig meget afhængig af hvilken bog i læser og alderen på børnene(og dermed koncentrationsevnen, der er jo stor forskel på om børnene er 4 eller 8 år), men en god tommelfingerregel er jo nok et sted imellem 15 minutter og en halv time.


Sæt en god stol klar på børneværelset

Det at være klar, betyder også at du kan holde ud at læse højt, og sidde hvor du nu end skal sidde.


Jeg anbefaler at man stiller en god lænestol klar på værelset, og eventuelt lader børnebogen ligge i stolen hver aften, når man siger godnat og slukker lyset. Det er en god måde at skabe stemning i lokalet, og at minde både børn, forældre, bedsteforældre osv. om at læse godnathistorie inden sengetid. Det samme kan du i øvrigt gøre med den bog du selv læser. Ved at lægge den på hovedpuden laver du en mental kontrakt med dig selv, om at du skal tage stilling til den hver aften.2. Vælg bogen sammen


En gang om måneden går vi herhjemme ned på det lokale bibliotek. Her får børnene lov til at være med til at vælge et par bøger, og det er så de børnebøger vi læser den næste måneds tid.


Det er en sindssygt god øvelse, for når dine børn selv har været med til at vælge bogen, så vil de automatisk også glæde sig mere til den.


Der er masser af bøger til børn og også masser af gode bøger til børn, men alle bøger er ikke til enhver smag.


Det er ikke givet på forhånd at dine børn bare elsker Jakob Martin Strid, eller H.C. Andersen, eller for den sags skyld Thomas Arnts zombiebøger, og heller ikke selvom du selv elskede lige præcis den bog som barn :) ( det er selvfølgelig givet på forhånd at de elsker alle Marcus Skovfars børnebøger, for de er jo mega sjove 😉 - men det er også undtagelsen ;) )


Så sørg for at dine børn selv var været med til at vælge bogen, så vil de som regel også være mere dedikerede til at få den læst.


Når det så er sagt, så er det næsten lige så vigtigt at i vælger en børnebog som du også synes er spændende. Børnene kan sagtens mærke om du synes bogen er god. Og det er min klare overbevisning, at det er en sjovere oplevelse for barnet, hvis de oplever at du også finder bogen interessant, det skaber nemlig nærhed og det gør godnatlæsningen til en fælles oplevelse, frem for noget du kun gør for dit barn.


Så det er min klare anbefaling, at i vælger en bog som alle synes virker spændende - også dig! - når det er så er sagt, så er det jo givet på forhånd, at det er dit barns holdning og ønsker der trumfer, lige når det kommer til godnatlæsning og valg af børnebøger.

3. lad dig rive med

Du skal lade dig rive med. Som sagt, så kan børn godt mærke når du ikke er tilstede, men de kan også mærke din passion og entusiasme, hvis du er det.


Derfor skal du lade dig rive med, lad det være en sjov oplevelse at læse historien.


Grin hvor du har lyst til at grine. Sæt tempoet ned der hvor det føles naturligt, og lad nu være med, bare fordi aftalen er at i læser et kapitel, at stoppe der, hvis historien er så god at du helst bare vil fortsætte.


Selvfølgelig skal du lige huske at tjekke om børnene er faldet i søvn 🤣🤣🤣Vær kreativ og lav sjove stemmer, når det passer ind!

De børn du læser højt for vil gerne opleve at dig læse højt, ellers kunne de lige så godt høre en lydbog, det er samværet med dig, der gør højtlæsningen særlig, og de oplever de meget klart, hvis du tør at sætte dit eget præg på historien.


Så vær kreativ, lav gerne sjove stemmer, det giver historien kant, og det gør det muligt for jer, at få en helt speciel oplevelse og at gøre historien til jeres egen.


Det er en fordel at bruge en historie som du kender i forvejen, eller en historie der er nem at læse højt, dem er der et hav af.


Personligt tror jeg på at rim, gør historierne nemmere at læse højt. Det er en af grundende til at jeg selv skriver børnerim 😊


Mærk om barnet er med

Da min bror var 4 eller 5 år, har jeg selv været tæt på de 20, og det skete at det var mig der stod for godnathistorien når jeg var på besøg. En disciplin som jeg også dengang elskede. Jeg lod mig rive med, og fortalte, og nogle gange, som den kreative fyr jeg er, så kunne jeg også godt finde på at lave om på historierne.


En ting, som jeg helt klart synes at forældre og bedsteforældre skal have lov til, også selvom jeg selv skriver bøger til børn.


Jeg husker specifikt en gang, hvor vi læste en historie om en due. Vi havde læst den mange gange, og jeg var begyndt at kede mig, så jeg tilføjede at duen havde store bryster🤭 - muligvis lidt barnligt, men desværre må jeg nok erkende at min humor sjældent er meget mere sofistikeret end det.


Hver gang jeg så læste om duen, så sagde jeg "med de store bryster" og læste ellers historien på normal vis.


Personligt syntes jeg at den ellers "lidt kedelige" historie blev meget sjovere, og jeg troede jeg havde drengen med, indtil han kiggede op på mig og sagde "duen har altså ikke store bryster, Marcus, læs den rigtigt" 🤣🤣🤣😅😅😅


Og det måtte jeg jo så gøre 😅


Så når du er kreativ og gør historien til din egen, så mærk lige stemningen 🤭


4. Gør godnatlæsningen til et fast ritual

Børn elsker ritualer, og det er der en god grund til. ritualer skaber struktur, og giver forudsigelighed, hvis du gør godnathistorien til et ritual bliver det en helt naturlig måde at klargøre barnet til at lægge sig til at sove. På den måde kan det være i slipper for nogle af kampene før sengetid.


Min datter er jo ikke så gammel, men jeg kan sige med 100 % sikkerhed at det at vi har gjort godnatlæsningen til et ritual gør, at hun mere eller mindre selv lægger sig til at sove. Det er meget sjældent at godnatritualet tager mere end historien og et par sange.


Udover det, så er der jo også det element at det, at gøre godnathistorien ti et fast ritual også betyder at i kan læse længere historier og tage en bid ad gangen. Det er også en god hjælp til at komme mere i dybden og få nogle nære fælles oplevelser, og så er de længere historier, som regel også lidt mere interessante og giver mere stof til eftertanke, og fortæller mere om livet.


5. Vis billederne i bogen frem

Igen et af de råd der burde give sig selv, men hvis i læser en bog med billeder, så vis billederne frem.


En ting er at det kan være sjovt at se de illustrationer som forfatteren har tænkt bidrager til historien. En anden ting er at billeder og illustrationer kan være med til at fortælle historien, det tænker jeg i hvert fald at illustrationerne i mine børnerim gør. Det er et aspekt af historien som børnene også er nødt til at have med.


Så husk nu at vende bogen om og lade dem se med.Det var alt fra mig idag.


Har du selv nogle gode råd, eller har du nogle kommentarer, så vil jeg meget gerne høre dem.


Med venlig hilsen

Marcus skovfar - børnebogsforfatter


PS. Hvis du mangler inspiration til godnatlæsningen, så smut endelig forbi Skovfars butik 😉 - her finder du sjove børnebøger@ i rim, og alligevel med stof til eftertanke, til børn mellem 5 og 8 år


  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram
0