Lær at læse med Skovfar!
Lige siden jeg læste Dansk på universitetet ,har det fyldt meget for mig at ville arbejde med at give begynderlæsere mere læselyst, og at gøre det sjovere at lære at læse.
Læselysten er nemlig faldende, og det sker allerede i løbet af de første par år i folkeskolen.
Mange af de voksne, der har lært at læse, på trods af indlæringsvanskeligheder, og på trods af at være blevet konstateret ordblinde som børn, lærer heller aldrig at nyde at læse en god bog. De har nemlig kun lært at læse til husbehov, og har aldrig fået vist hvordan det faktisk kan være sjovt og spændende at læse.

Det er fantastisk når ens børn skal til at lære at læse, men desværre så kan de tidlige læsetrin godt blive lidt kedelige, og det kan blive et kæmpe problem i forhold til at knække læsekoden, og have lyst til at læse mere, et problem der kan følge begynderlæseren i mange år.
Det skal være sjovt at lære at læse!

En stor del af problemet tror jeg er, at mange letlæsningsbøger er kedelige og lige så indholdsløse som en indkøbsliste.
De fokuserer så meget på afkodningen, at de helt glemmer at fortælle den gode historie, og at give begynderlæseren en god oplevelse.
Ja man glemmer helt, at det rent faktisk skal være sjovt at lære at læse!
Det betyder også, at mange betragter de første trin i læsningen, som niveauer, der skal overstås, for at komme til det der er spændende at læse.
Det tror jeg er dræbende for læselysten.
Derfor gik jeg, sammen med læsevejleder Kristina Kristensen fra Læsekarusellen, igang med at arbejde på Mal og LæsLet-Konceptet.
Vi ville gøre det sjovere at lære at læse, og vi ville opfinde et Letlæsningskoncept med indhold, en letlæsningsbog, der gav barnet lyst til at læse mere.
En letlæsningsbog baseret på en højtlæsningsbog
En af udfordringerne med at skabe letlæsningsbøger med indhold, er selvfølgelig at de skal kunne læses af begynderlæsere.
Det er nemlig svært at skabe interessante tekster, og samtidig holde dem simple.
Så hvordan gør man det?
Vi fik den ide at basere letlæsningsbogen på en af mine børnebøger, det vil sige, vi omskrev en af historierne til simpel børnetekst (Sigrid – slangen uden venner) .
Tanken er at barnet først skal høre historien, enten gennem højtlæsning derhjemme, i børnehaven, eller på klassen, eller gennem lydbogen. Derefter kan han selv læse historien, ved at han har den indre film fra højtlæsningen kørende for sit indre blik.
På den måde har vi fået indhold på en simpel tekst, som han eller hun selv kan læse - det betyder også at de Lix- og LetTal, der er angivet på bogens forside er sat højt.
Realiteten er nemlig, at barnets forforståelse hjælper en hel del med læsningen, og gør ham i stand til at læse en tekst, der egentlig som udgangspunkt ville være for svær.
Vi oplever at børn helt ned i 4-5 års alderen også får glæde af Mal- og LæsLet-bogen på trods af at læseniveauet (LIX 7 og LETTAL 12) faktisk passer til slutningen af 0. klasse, eller et barn på 6-7 år.

Barnet kan selv farvelægge historien!

Vi har gjort alt hvad vi kan for at gøre bogen så interessant og sjov som mulig, derfor har vi bl.a. også lavet den til en malebog – så kan barnet selv få lov til at farvelægge figurerne fra historien, og på den måde gøre den til sin egen.
Det har også den lille bonus, at der er andre aktiviteter end at læse.
Hvis dit barn, eller din elev, har oplevet nederlag i forbindelse med at lære at læse, så vil tegningerne gøre det nemmere, at komme i gang med projektet, uden at skulle tvinges med den hårde del først, og mens han så tegner vil interessen for ordene komme af sig selv på et tidspunkt.
Farvelægningen vil fungere som en succesoplevelse, og vil måske gøre det nemmere, at gå til læsningen henad vejen.
Lyder det som at Mal og LæsLet-bogen kunne være noget for jer?
Er du børnehavepædagog og overvejer at bruge bogen til brobygning, så læs videre her nedenfor
Er du skolelærer, og overvejer at bruge bogen til undervisning i indskolingen, så læs videre her
Mal og LæsLet til brobygning i børnehaven
Mal og LæsLet-Konceptet er genialt til brobygning fra børnehave til skole af flere grunde. For det første, så betyder det, at Mal og LæsLet-bogen er baseret på en højtlæsningsbog, at man kan lave et overgangsforløb.
Man kan starte med at en af pædagogerne læser historien højt, eller opleve man kan opleve Skovfars fortælleshow, hjemme i i børnehaven og så gå i gang med Mal og LæsLet-konceptet (en tredje mulighed er selvfølgelig også at høre bogen på lydbog.
Børnene vil her ikke kunne læse historien selv, men det er heller ikke meningen på det her tidspunkt, de skal starte med at farvelægge, mens de hører historien flere gange, gerne mange gange over en længere periode. Nogle steder ved jeg, at de har arbejdet med bogen i storbørnsgruppen hver tirsdag igennem en længere periode.
Henad vejen vil børnene så opleve interesse for bogstaverne, der står på hver side, og måske genkende nogle af dem. Fordi de også har den indre film kørende for deres indre blik, vil kendskab til en lille del af ordet måske gøre dem i stand til at læse hele ordet, og allerede ved at have læst et ord, vil de have succesoplevelsen som de kan tage med videre og det vil give dem læselyst.
Mal og LæsLet-bogen kan derfor bruges igennem hele brobygningsforløbet for storbørnsgruppen, og når børnene så stopper og skal til at starte i skole, kan de få bogen med hjem, og derved få en oplevelse med, der kan følge dem lidt ind i deres skoletid også.
Vil du høre "Sigrid- slangen uden venner", så du kan høre om det er noget for jer? - så klik her

overvejer i et brobygningsforløb baseret på bogen?
Mal og LæsLet til undervisning i indskolingen

Vi har gjort rigtig meget for at gøre Mal og LæsLet-bogen så god som mulig til undervisning i indskolingen.
Min samarbejdspartner læsevejlever ved Læsekarusellen, Kristina Krisensen, har bl.a. bogen med en hel sektion, der kun beskæftiger sig med forslag til hvordan bogen kan bruges i undervisningen.
jeg foreslår er at man laver et forløb, enten starter man med at få besøg af mig og mit fortælleshow (læs mere om det her), eller at læse bogen højt på klassen.
Derefter læser man historien et par gange mere, mens børnene får mulighed for at farvelægge figurerne og gøre historien til deres egen.
Efterfølgende vil man så arbejde med nogle af de forskellige undervisningsforslag . Det kan eksempelvis være som værkstedsundervisning med skrivehjørne, blå bog, makkerlæsning, og mange andre muligheder.
Når det så er gjort, kan man snakke om bogen på klassen. Alle mine børnerim er historier med mening, der beskæftiger sig med livstemaer, og derfor gør det dem oplagte til dialog og debat på klassen.
Vil du høre "Sigrid- slangen uden venner", så du kan høre om det er noget for jer? - så klik her
overvejer i et undervisningsforløb baseret på bogen?
Køb Mal og LæsLetbogen her
Jeg håber at du har fået den information du har brug for, for at kunne vurdere om Mal og LæsLet-konceptet er noget for jer.
Vi har i hvert fald gjort alt hvad vi kan for at skabe en bog, der gør det sjovt at lære at læse, og det håber jeg er tydeligt.
Nedenfor kan du se bøgerne. Husk at Mal og LæsLet-bogen kræver kendskab til historien i forvejen, derfor er sættet et oplagt valg, men den kan også bruges med lydbogen.
Husk at få bøgerne signeret!
Husk, at når du køber børnebøger i Skovfars butik, så kan du få dem signeret af Marcus "Skovfar" selv. Det gør børnebogen endnu mere speciel og personlig, og hvis det er en gave, er signering med til at gøre netop din gave til noget helt særligt.
Bare skriv navnet på barnet, der skal have bøgerne, i feltet på købssiden.
Så sørger jeg for at sætte en personlig hilsen i. Du kan også skrive, hvis det er en særlig anledning, eksempelvis jul, eller børnefødselsdag.
Gør gaven endnu sjovere
med en personlig hilsen fra Marcus "Skovfar"!
